KDA terimi genellikle rekabete dayalı oyunlar da duyulur. League Of Legends, Counter Strike gibi oyunlarda çok kez duymuşsunuzdur. Peki gelelim KDA nedir? ve KDA nasıl hesaplanır?
KDA anladığınız üzere birkaç kelimenin baş harfleri kullanılarak kısaltılmış halidir. Bu kelimeler: Kills, Deaths ve Assists’dir. Yani Öldürmeler, Ölümler ve Asistler. Hemen hemen her rekabete dayalı oyunda zaten bu saydığımız terimler mevcuttur ve siz birilerini vurdukça veya vuruldukça bu değerler değişmektedir.
KDA (Kills, Deaths, Assists) Nedir?
Matematiğine geçmeden önce KDA’nın neden var olduğunu ve tam olarak ne işe yaradığını inceleyelim.
KDA, rekabete dayalı oyunlarda oyuncuların performansını değerlendirmek amacıyla temeli belli bir matematiğe dayanan bir orandır. Günümüz de daha çok bu terimi CS:GO, Rainbow Six, Dota 2, League Of Legends gibi oyunlarda duymaktayız.
Ne kadar çok kişi öldürürseniz ve ne kadar az ölürseniz KDA oranınız da yüksek olur. Fakat tersi durumda yani az kişi vurup çok kez ölürseniz KDA oranınız da düşük olur.
KDA nasıl hesaplanır?
Öldürme/ölüm oranı olarak tanımlanır. Oyuncunun sahip olduğu öldürme sayısının ölüm sayısına bölümünden elde edilmektedir. Çoğu oyunda bu bilgi direkt olarak takip edilmez ve genellikle tüm değerler tek tek verilir (Örneğin: Öldürme : 3 , Ölüm : 1, Asist : 2). Bu değerlerden yola çıkarak kolayca hesap yapılabilir.
KDA nasıl hesaplanacağına geçmeden lütfen bu terimleri bilelim
- K (Kills) = Öldürmeler
- D (Deaths) = Ölümler
- A (Assists) = Asistler
Bu terimlerden yola çıkarak formüller üzerinden örneklerle açıklıyoruz.
Formülümüz aşağıda olduğu gibidir. KDA oranını bulmak için formül:
KDA = ( K + A ) / D şeklindedir. Yani ( Öldürmeler + Asistler ) / Ölümler şeklinde olacaktır.
Gelin bunu League Of Legends üzerinden bir örnekle açıklayalım. Oyuna girdiniz ve oyununuzu oynadınız. Oyun sonunda skorlarınız aşağıdaki gibi olsun.
- Öldürmeler = 10
- Ölümler = 2
- Asistler = 7
Skorlarımızın böyle olduğu durumda hemen tüm değerleri gereken yerlere yazalım. Bu skorlar için şu şekilde olacaktır:
- ( 10 +7 ) / 2 = 8,5
Bu skorlarla birlikte oyunumuzdaki KDA’mız 8,5 olduğunu görmüş oluyoruz. Yani yukarıda da belirttiğimiz gibi az ölüm ve çok öldürme ile birlikte KDA oranınız yüksek olacaktır.
DR – Baskınlık Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Bu zamana kadar gerek aracı uygulamalar gerek arkadaşlarımız hep KDA’dan bahsetti. Peki hiç DR yani baskınlık oranını duydunuz mu?
DR ( Dominance Ratio), türkçe karşılığını baskınlık oranı olarak tanımlayabiliriz. Bu oran da öldürmeler 2 puan, ölümler -3 puan ve asistlerin de 1 puan olarak baz alındığı oran çeşididir.
Formüle de KDA’daki gibi oldukça basittir. KDA’ya ek olarak sadece cezalandırıcı ve bonus puanlar olarak tanımlayabileceğimiz ekstra durumlar vardır. Yukarıda verdiğimiz örneğin bu sefer DR’sini hesaplayalım.
- Öldürmeler = 10
- Ölümler = 2
- Asistler = 7
DR = ( 2*10 + 7 ) / 3*2 = 27 / 6 = 4,5
Not: Eğer hiç ölmemişseniz ölümün 0 olduğu durumda sıfır matematiksel olarak bölme de tanımsızdır. Bu durumda ölüm sayısını 1’e yükseltmelisiniz.